8 leggyakoribb téma

“A magok anyja” – A quinoa

A quinoa szintén olyan étel, amit folyton más osztályba sorolnak – mindenki gabonának gondolja, mindenki gabonaként használja, de tulajdonképpen mag. Egyébként meg: “Úgy néz ki, mint egy gabona és gabonaként viselkedik.” – Mondták róla korábban.

Amiből a „háborús golyók” készülnek

Az inkák a quinoát a magok anyjának nevezték. A növény magja táplálkozásuk egyik fő forrásának számított.

A legenda szerint valaha az inka seregek gyakorta napokon át meneteltek, és csak quinoa és zsír keveréket ettek, melynek neve „háborús golyó” volt. Az inkák olyan nagy becsben tartották, hogy a hagyomány megkövetelte, hogy az első quinoát a törzs vezére ültesse el egy aranyásóval.

A quinoa egy magas tápértékű étel, és nagy proteintartalmú „(ál)gabonának” számít. A benne található protein mennyisége és minősége gyakran sokkal jobb, mint a gyakoribb gabonaféléké.
A termény tápanyagminősége egyébként  hasonlít az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) száraz tartósítószer nélküli tejéhez.

A quinoában több a lizin, mint a búzában (a lizin olyan aminosav, amely kevés zöldségben található meg), és a quinoamag aminosavtartalma – általában – kiegyensúlyozottnak tekinthető az emberi táplálkozás szempontjából is.

A quinoának alacsony a nátrium tartalma, és több benne a kalcium, a foszfor, a magnézium, a kálium, a réz, a mangán és a cink, mint a búzában, az árpában vagy a kukoricában. Különösen nagy a vastartalma: Egy csészében majdnem 8 mg van, több, mint bármely más gabonafélében, mely körülbelül 5 mg körül mozog.

A quinoa elkészítésének és fogyasztásának lehetőségei:

A quinoából készülhet liszt, leves vagy reggeli gabonapehely.

Amerikában a quinoát a legtöbb helyen teljes kiőrlésű gabonaként árulják, amelyet a rizshez hasonlóan külön főznek meg, vagy olyan ételek mellé adják, mint a piláf.

Rebecca Wood, a természetes ételek ismert szakértője és számos könyv szerzője a témában, azt javasolja, hogy két csésze húslevest főzzünk vagy ugyanennyi vizet forraljunk fel egy quinoára számolva, amely körülbelül háromcsészényi főtt magot ad ki, és csak negyedóráig tart elkészíteni. Mrs. Wood emlékeztet arra, hogy a quinoa éppen olyan sokoldalú, mint a rizs, így bármely receptben vagy köretként helyettesíthető vele.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]